Taekwon-do Academie Taekyon Alverna 
 

Bandkleuren

Wit staat voor onschuld. De onschuld van de persoon tegenover de gevechtskunst en het systeem hoe deze word onderwezen in de school. Het vertegenwoordigt de houding van de student die open moet staan om nieuwe dingen te leren, om de ontelbare problemen van alledag te begrijpen.
De witte band is symbolisch een lege beker dat niets in zich heeft maar altijd klaar staat om te ontvangen. De witte bander heeft geen eerder opgevatte kennis of gedachte dat de aangeleerde materie kan hinderen. Er is voldoende ruimte en openheid om iets te leren. Een witte bander is als een ongeschreven blad dat zorgvuldig ingevuld kan worden. Er is geloof en vertrouwen in de leraar dat deze hem optimaal ontwikkeld. Om iets te leren ook in het dagelijkse leven, zal iemand de eigenschap moeten hebben om zich nieuwsgierig en open op te stellen zoals een witte bander.


Geel vertegenwoordigd goud, dat staat voor waarheid of eerlijkheid. Het is belangrijk dat iemand eerlijk is tegen zichzelf als het egoïsme verdreven word en persoonlijke tevredenheid ontwikkeld.
Het is het idee van zaad, dat gesymboliseerd word door de kleur geel. De kwaliteit van het zaad dat bepaald ook uiteindelijk de kwaliteit van de plant, hoewel de grond solide moet zijn om verdere groei mogelijk te maken. Het geplante zaad kan niet verwachten wat het niet is. Een zaad van een appel kan niet verwachten dat het zal uitgroeien tot een sinaasappelboom, we moeten onszelf accepteren zoals we zijn als individuen en het beste uit onszelf halen met 100% inzet.


Groen staat voor groei. In leven is het belangrijk vooruit te kijken, groei is hierbij essentieel. Groei wordt vergeleken met verandering, dit is nodig voor verdere ontwikkeling en we moeten deze accepteren, ook als ze ons onzeker maken.
Herinneringen aan onze prestaties op het gebied van Taekwon-Do hebben verschillende functies. Als een groene bander zou het moeten dienen als een gevoel van kennis hebben, maar dit mag niet in de weg staan voor verdere vorderingen. Bijvoorbeeld, ben je afgelopen jaar kampioen geweest, zou dat niet in de weg mogen staan om hier volgend jaar nog harder voor te trainen, zodat je prestatie er nog beter uitziet dan die keer toen je kampioen werd. Daarom is groei puur individueel. Groen in een plant vertegenwoordigt normaal het leven. Het herinnerd er ons aan dat we leven, en leven is de toekomst beleven als een moment van ´zijn´. Het verleden telkens herbeleven, is niet leven: dat is stilstaan, verstard zijn, dood zijn.Blauw staat symbool voor de hemel. Hoewel onze ogen alleen een aantal grootse hemelen zien, het is niet alles wat er is. De kleur blauw vertegenwoordigt de geest, de mentale gesteldheid van het individu. Zoals de zee, kunnen we niet zien hoe diep deze is of dat er stroming is onder de ogenschijnlijk rustige oppervlakte. Het is onze vastberadenheid wat ons de mogelijkheid geeft om moeilijkheden te overwinnen. Daarom moeten we onszelf trainen om lichamelijk zowel geestelijk sterk te zijn. "Tough times don´t last, but a tough mind does".


Rood staat voor de zon - de helderheid en de energie die het uitstraalt - en de lichamelijke bewegingen van de persoon. Alleen door lichamelijke activiteit kan het individu identiteit geven aan zijn of haar mentale gesteldheid en ontwikkeling. Het is de lichamelijke training in Taekwondo dat de geest leert om naar jezelf te kijken, beter te leren kennen en jezelf te verbeteren.
Door jezelf telkens weer te overwinnen en vastberaden te weer in staat stellen het grote doel te behalen. Door deze onoverwinnelijke spirit te ontwikkelen door de jarenlange zware trainingen heen en het zich eigen maken van de juiste bijbehorende houding, stelt het de Taekwon-doin in staat om te gaan met tegenslagen en moeilijke situaties. Door deze spirit, is de individu in staat om te evalueren, overwinnen en er bovenop komen van ontgoocheling en teleurstelling. De rode band vertegenwoordigt ook beperkingen, wat eigenlijk het tegenovergestelde is van de blauwe band. In contrast, beperkingen stellen de persoon in staat om hun eigen ontwikkeling te evalueren. Het stelt ons in staat om korte termijn doelen te behalen welke ons weer in staat stellen het grote doel te behalen.

 

Zwart staat voor het tegenovergestelde van wit. Het betekent de rijpheid en vaardigheid in Taekwon-Do. De zwarte band weerspiegelt ook het heelal en het universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de Taekwondoin moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.


 Het knopen van een band