Taekwon-do Academie Taekyon Alverna 
 

Tuls - Betekenis


Een Tul is een voorgeschreven serie afweer- trap of stoot-technieken. Een Tul begint en eindigt op hetzelfde punt op de vloer. Alle bewegingen dienen met kracht te worden uitgevoerd. Tuls zijn ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in het Taekwon-Do. De beoefenaar wordt zich bewust van het spannen en ontspannen van zijn of haar spieren. Hij of zij leert het belang van een goed evenwicht kennen.


Begin het aanleren van een nieuwe Tul pas als je er zeker van bent dat je voorgaande goed onder de knie hebt. Wees daarbij kritisch op jezelf.


Tuls dragen de namen van belangrijke personen uit de Koreaanse geschiedenis, met uitzondering van de eerste en de zeventiende Tul. De namen van de Tuls worden genoemd na de laatste stap aan het einde van de Tul uit respect voor de Koreaanse traditie.

Op dit moment zijn er 24 Tuls beschreven. Zo nu  en dan zal de nummering of de naamgeving aangepast worden, met uitzondering van Tong-Il (20e Tul) die symbool staat voor de hereniging van Noord en Zuid Korea. We spreken de hoop uit dat dit ooit nog eens zal gebeuren.