Taekwon-do Academie Taekyon Alverna 
 

Whon-Hyo


Wonhyo (617 tot 686) was een grote boeddhistische priester tijdens de Verenigde Silla Koninkrijk. Zijn familie naam was Seol. Hij is geboren in Apryang-gun, Gyeongsan. Op 15 jarige leeftijd kwam hij in een boeddhistisch klooster. Een legende vertelt hoe hij de verlichting bereikte:Hij wilde graag samen studeren met de priester Uisang en samen gingen ze de nacht doorbrengen in een grot. Midden in de nacht werd Wonhyo wakker door hevige dorst. Hij dronk water uit een kom stilstaand water die, naar later bleek, een menselijke schedel te zijn. Direct daarna behaalde hij de verlichting en verklaarde hij:

"De ultieme waarheid ligt niet buiten jezelf, maar in jezelf".

Toen keerde hij Silla de rug toe, Hij verliet het priesterschap en besteedde als leek zijn tijd aan de verspreiding van de leer van Boeddha. Hij trouwde met prinses Yoseok en werd vader van Seol Chong, die beschouwd wordt als een van de grote Confuscianistische geleerden van Silla.
Er wordt aangenomen dat Wonhyo de oprichter is van de enige riviertempel in Korea Silleuksa (of Shilleuksa), gelegen in Gyonggi-do. Tegenwoordig is Silleuksa een bedevaartsoord en een bewaarplaats van zeven schatten.
Een 500-jaar oude aromatische jeneverbes boom en een 600-jaar oude ginkgo boom staan op het tempelterrein. Het is een bezoek waard want het is niet ver van Seoul (slechts ongeveer een-uur van Seoul). Tijdens zijn verblijf in de Bunhwangsa tempel in Gyeongiu schreef hij een aantal boeken.


Vereist voor 6e Kub, groene band.